Wat is fibromyalgie?

Mensen met fibromyalgie hebben chronisch last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Er is in het lichaam niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Mensen met fibromyalgie hebben symptomen die lijken op reumaklachten. Fibromyalgie betekent letterlijk: ‘pijn in bindweefsel en spieren’ en valt daarmee in de categorie weke-delen reuma. De naam fibromyalgie is een samenstelling van fibro (bindweefsel), myo (spierweefsel) en algie wat pijn betekent.  De aandoening openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar en veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.

fibromyalgie massage is een massagevorm dat hoofdpijn en pijn in spieren vermindert en heeft een positieve invloed op het slaappatroon

Welke klachten heb je bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel en rondom de gewrichten. Bij fibromyalgie kun je op allerlei plekken bijvoorbeeld zeurende, stekende of kloppende pijn hebben. De pijn wordt voornamelijk gevoeld in nek, schouders, borst, handen, bekken, benen, voeten en rug. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.

Fibromyalgie kan ook samengaan met een prikkelbare darm (met darmkrampen), buikpijn en/of sterk wisselende ontlasting (verstopping of juist diarree). Sommige mensen hebben ook last van opgezwollen handen, vingers, onderbenen of enkels. Door kou kunnen de klachten soms erger worden.

fibromyalgie massage is een massagevorm dat hoofdpijn en pijn in spieren vermindert en heeft een positieve invloed op het slaappatroon

Oorzaken van fibromyalgie

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar fibromyalgie. Volgens deskundigen heeft fibromyalgie verschillende oorzaken. Er wordt bij mensen met fibromyalgie gedacht dat er iets fout gaat tussen de hersenen, spieren en bepaalde stoffen die de spieren aansturen, ofwel neurotransmitters genoemd.

Het lijkt erop dat mensen met fibromyalgie ook heftiger reageren op wat er om hen heen gebeurt. Er wordt wel gedacht dat het lichaam van mensen met fibromyalgie pijn anders verwerkt.

Wat kan een massage bij fibromyalgie bieden?

Fibromyalgie massage is een massagevorm welke hoofdpijn en pijn in spieren vermindert en heeft een zeer positieve invloed op het slaappatroon. De massage bij fibromyalgie is volledig afgestemd op de gevoelige plaatsen (tenderpoints) op het lichaam en richt zich daarnaast op de gebieden welke specifiek worden aangegeven.

Mensen met fibromyalgie hebben extra baat bij een massage. Wanneer je veel last hebt van spierpijn dan is het zeker aan te raden om regelmatig een massage te nemen. Het levert een bijdrage aan het verminderen van pijn en stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het kan even duren voordat je de positieve effecten bemerkt. Je spieren en gewrichten hebben tijd nodig om zich te ontspannen.

De massages zijn dan ook onder te verdelen in drie varianten:

  • Ter bevordering van een goede nachtrust
  • Tegen pijn in het algemeen
  • Behandeling specifiek tegen hoofdpijn


Elke behandeling is volledig op de specifieke klachten van het individu afgestemd.
Tarieven zijn dan ook op de specifieke behandeling aangepast en in overleg.

Fibromyalgie massages kunnen niet via de afsprakenplanner worden gepland, hiervoor vraag ik je om contact op te nemen per mail of telefoon. De fibromyalgie massages zijn altijd zijn afgestemd op het individu en de specifieke klacht(en).


Voor meer informatie of het maken van een afspraak neem gerust contact met mij op.